Hyvä olla -uutiskirje elokuu 2022

Uusi Magis-peli 1.-3. -luokkalaisille on pian valmis! Syksyn aikana 12 luokkaa Vaasan ja Mustasaaren suomen- ja ruotsinkielisistä kouluista osallistuu pelin vaikuttavuustutkimukseen. Peliä ja siihen liittyvää oppimateriaalia kehitetään oppilaiden ja opettajien tutkimusjaksolla antaman palautteen perusteella.  Odotamme innolla sekä yhteistyötä tutkimukseen osallistuvien koulujen kanssa että Magis- ja Oma juttu -opetusmateriaalin valmistumista. Materiaalin julkaisu tapahtuu alkuvuodesta ennen Educa 2023 -messuja.

Magis – Riimulehdon tarina -mobiilipeli 1.-3. -luokkalaisille

Kun uuden pelin työstäminen aloitettiin kaksi vuotta sitten, pelitiimi päätti tehdä edeltäjän 4.-6. -luokkalaisten Magis – Maaginen seikkailu -mobiilipelille. Uudessa Riimulehdon tarinassa esitellään Maagisen seikkailun keskeiset hahmot. Vaikuttaa siltä, että olemme onnistuneet luomaan uskottavan ja mielenkiintoisen taustatarinan pelin hahmoille, sillä pelitestauksissa olemme toistuvasti kuulleet kysymyksen: ”Mitä tapahtuu seuraavaksi?”. Useat lapset ovat pyytäneet meitä tekemään pelille jatko-osan!

Uudessa Magis-pelissä lohikäärme on raivoissaan polttanut Riimulehdon ja tarvitsee apua sen pelastamisessa. Pelaajan on siis käärittävä hihat ja lähdettävä mukaan seikkailuun etsimään  riimukivikasveja, joita löytyy muista maagisista maailmoista. Riimukivet muistuttavat pelaajaa tärkeistä asioista, kuten ystävyydestä. Pelin keskeisiä teemoja ovat itselle tärkeiden asioiden tunnistaminen ja tunteiden käsittely.

Magiksen tarkoituksena on hyödyntää pelimaailman ja tarinan mahdollisuuksia lasten hyvinvointitaitojen vahvistamisessa sekä opettaa tunne- ja sosiaalisia taitoja. Molemmat Magis-pelit koostuvat neljästä luvusta, jotka pelataan viikon välein luku kerrallaan. Pelattuaan luvun läpi oppilas tekee lisätehtäviä, joiden tavoitteena on lisätä pelin vaikuttavuutta.

Oma juttu -ryhmänohjaajakoulutus (4.-6.- lk.)

Ryhmänohjaajakoulutus järjestetään torstaina 31.8.2022 klo 12.00-15.30 Teamsissa.  

Oma juttu -ryhmien tavoitteena on kehittää hyvinvointiin liittyviä taitoja kouluympäristössä. Ryhmässä harjoiteltavat hyvinvointitaidot auttavat mm. tunnistamaan itselle tärkeitä asioita ja käsittelemään ajatuksia ja tunteita joustavalla tavalla.

Ryhmäohjelman sisällöt käsittelevät tunteita, ajatuksia ja oman tekemisen suunnittelua. Näitä asioita pohditaan liittyen kouluun, sosiaalisiin suhteisiin ja arjessa esiintyviin vastoinkäymisiin. Ryhmässä opeteltavien taitojen kautta lapsella on mahdollisuus löytää keinoja mm. kiukun, jännittämisen tai ahdistuksen käsittelyyn. Taidoista on hyötyä myös keskittymisvaikeuksien, oman toiminnan ohjauksen vaikeuksien, liiallisen murehtimisen ja sosiaalisten taitojen pulmien helpottamisessa.

Koulupsykologeilla ja muulla koulun henkilökunnalla, joilla on aiempaa kokemusta hyväksymis- ja omistautumisterapian tai hyväksyntä- ja arvopohjaisen lähestymistavan käyttämisestä ja ryhmänohjauksesta, on valmius toteuttaa Oma juttu -ryhmien sisältö ilman erillistä koulutusta

Ilmoittaudu viimeistään 26.8.2022 tästä

Lataa Oma juttu -opas täältä

Magis-webinaari

Tervetuloa 4.-6. -luokkalaisten Magis-pelin esittelyyn torstaina 8.9.2022 klo 14.45-15.30. Peliin voi tutustua etukäteen TÄÄLLÄ.

Webinaarissa esitellään lyhyesti pelin teoreettista viitekehystä, hyväksyntä- ja arvopohjaista lähestymistapaa (HOT), siihen pohjautuvia hyvinvointitaitoja sekä pelin toteutusta luokkatasolla.

Pelasimme niin äidinkielen, ympäristöopin kuin katsomusaineen tunnillakin. Aiheet sopivat hyvin oppiaineisiin.

– opettaja, 3. lk. –

Ilmoittaudu webinaariin viimeistään tiistaina 6.9.2022 tästä

Lataa opettajan työkirja täältä

Syksyn pelitutkimus

Uuden Magis-pelin tutkimus toteutetaan vaasalaisissa suomen- ja ruotsinkielisissä alakouluissa sekä Mustasaaren keskuskoulussa syksyn aikana. Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tekemän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Magis-pelin vaikutusta oppilaiden hyvinvointiin, tunne ja sosiaalisiin taitoihin sekä koulukiusaamisen vähentymiseen.

Tutkimuksesta oli kiinnostunut yhteensä 15 luokkaa. Tutkimukseen osallistuu 12 luokkaa, mutta kaikilla kiinnostuneilla luokilla on mahdollisuus pelata Magista. Syksyn aikana hankkeen työntekijät peluuttavat interventioluokat. Alkuvuodesta kontrolliluokkien opettajat saavat käyttöönsä pelin ja opetusmateriaalin sekä koulutuksen luokkien peluuttamiseen. Pelijakson ajan tarjotaan mahdollisuus pelikokemusten jakamiseen.

Hyväntekeväisyyskonsertti 4.9.

Hyväntekeväisyyskonsertti  Mitä jätämme perinnöksi  järjestetään sunnuntaina 4.9.2022 klo 15.00 Vaasan kaupungintalon juhlasalissa (ks. OHJELMA). Tapahtuman tuotto kohdistetaan MIELI Pohjanmaan mielenterveys ry:n Hyvä olla ja Hyvä arki -projektien toimintaan lasten ja nuorten mielenterveyden edistämiseksi. Toivomme runsasta osallistumista ja kiitämme lämpimästi tilaisuuden järjestäjää, SOROPTIMISTIT FINLAND VAASAA.

Taika-Petteri ja Jakke Jääkarhu koulukiertueella

Viikolla 48 (28.11.-2.12.) suomenkielisissä kouluissa vierailee taikuri ja vatsastapuhuja Taika-Petteri. Petteri Hakanen tutustuttaa oppilaita hyväksyntä- ja arvopohjaisiin hyvinvointitaitoihin yhdessä Jakke Jääkarhun kanssa. Kiitämme lämpimästi Taika-Petterin koulukiertueen mahdollistajaa NISSIN SÄÄTIÖTÄ.

International Educational Games Competition

Magis – Maaginen seikkailu ja Magis – Riimulehdon tarina –pelit ovat mukana kansainvälisessä opetuspeleille suunnatussa kilpailussa, joka järjestetään European Conference on Games Based Learning (ECGBL 2022) konferenssin yhteydessä Portugalissa 6.-7.10.2022. Konferenssi on suunnattu tutkijoille, pedagogeille, pelisuunnittelijoille sekä kaltaisillemme opetuspelejä kehittäville organisaatioille.

Konferenssin tämän vuoden teema käsittelee sitä, kuinka opetuspelit voisivat olla osallistavampia ja vaikuttaa myönteisesti ympäristöön sekä yksilön hyvinvointiin ja terveyteen. Esittelemme konferenssissa pelien suunnittelu- ja kehitysprosessit sekä yhteistyön Vaasan koulujen kanssa. Tuomariston antama palaute tulee olemaan meille hyvin arvokasta.

Myös Åbo Akademi esittelee konferenssissa viime keväänä tehdyn tutkimuksensa (katso nyhetsbrev) koskien luokassa tapahtuvaa vuorovaikutusta pelitilanteen aikana.

Toimintamallien julkaisu ja käyttöönotto 2023

Suunnitelmissamme oli julkaista uudet Magis- ja Oma juttu -oppimateriaalit marraskuussa, mutta lanseeraus on siirretty tammikuulle 2023. Ensi kevään aikana panostamme webinaareihin, kouluyhteistyöhön ja verkostoitumiseen, jotta uudet toimintamallit ja materiaalit saadaan käyttöön.

Tulevia tapahtumia

  • Ylen artikkeli: Yliopisto kehitti nuorille digipelin mielenterveyden edistämiseen
  • Hyväntekeväisyyskonsertti lasten ja nuorten mielenterveyden hyväksi sunnuntaina 4.9.2022 kl0 15.00, lataa OHJELMA
  • 4.-6.- luokkalaisten MAGIS-webinaari torstaina 8.9.2022 kl0 14.45-15.30. Ilmoittaudu TÄSTÄ
  • Toimintamallien esittelyä järjestetään myös toiveiden mukaan, ota yhteyttä!

Parhain terveisin,

Marjo Nordström

marjo.nordstrom@gmail.com

gsm. 044 236 4983

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *